Volt időszak, amikor problémát okozott, hogy mihez kezdjek a növényi italok készítése során megmaradó pépekből. Kiszáríthatom „lisztnek” későbbre, süthetek kekszet, süteményt, beletehetem kásákba, pudingokba. Ma már tudom, hogyha nincs kedvem/időm ilyenkor a sütőt bekapcsolni, néhány hozzávalóval gazdagítva ízletes kókuszgolyókat készíthetek a kókuszos zabtejszín maradékából.
Hozzávalók:
- kókuszreszelék
- finomszemű zabpehely
- csipet só
- datolya, házi készítésű datolyapaszta (életmódtól függően helyettesíthető cukorral vagy édesítőszerrel)
- vaníliaaroma (én ezt a fajta őrleményt használom)
- fahéj
- cukrozatlan kakaópor
- igény esetén rum/rumaroma
Elkészítés:
4 púpozott evőkanál zabpelyhet és ugyanennyi kókuszreszeléket 8 dl forró vízzel leöntök. Hozzádobok 4 szem magozott aszalt datolyát, csipetnyi sóval (hogy kiemelje az édes ízt – állítólag) fahéjjal, vaníliával fűszerezem. Legalább egy órát állni hagyom, de ez lehet akár egy egész éjszaka is – mint esetemben.
A beáztatott jóságokat az áztatóvízzel együtt a turmixkehelybe öntöm, és selymessé mixelem.
Sűrű szövésú szűrőn keresztül hagyom lecsöpögni a pépet. Nem nyomkodom, csak kicsit átkavarom, mígnem valami ilyesmit látok:
Videó: Szandi
A zabtejszín ezzel elkészült. Zárható üvegbe öntöm, hűtőben tárolom. Felhasználható kávéhoz, pudingok, édes szószok, krémek készítéséhez. A bejegyzés gépelése közben jutott eszembe, hogy azt még nem is próbáltam, hogy habosítható-e. Így egyelőre ezt a kérdést nyitva hagyom. Chia pudinghoz mindenesetre kiváló választás. Pl. így:
Fotók: Szandi
A kókuszgolyóhoz szükségünk van még néhány alapanyagra. A péphez lapátolok 4 evőkanál zabpelyhet és 4 evőkanál kókuszreszeléket. Ízlés szerint édesíthető és rummal ízesíthető. Mivel nálunk az egyik fogyasztója kiskorú, ezért rum helyett azzal adtam neki plusz ízt, hogy hagyományos kakaópor helyett narancsos kakaóport kevertem hozzá, 2 evőkanállal. Édesítőként 4 evőkanál házi datolyapasztát használtam. Az extra ízhatás alkohol és különleges kakaópor helyett lekvárral (akár cukormentessel) szintén kiváltható. Ebben az esetben a datolyaszirup sem szükségeltetik. Ebből a mennyiségből 25 db formás kis kókuszgolyóm lett.
Fotók: Szandi
Végigböngészted a weboldalon fellelhető ételleírásokat? További receptekért látogass el instagram ill. facebook oldalunkra. Az egyszerűbb, rövidebb útmutatókat közösségi média felületeinken tesszük közé.
* A bejegyzésen kívül, a főmenüben látható kiemelt kép a Canva.com program segítségével, a szerző saját fotójával készült.
**A bejegyzésben elhelyezett képek a szerző (Kiss Alexandra) saját fotói.