Valószínűleg ez lesz a legrövidebb, legegyszerűbb leírás a blogon. Az igazat megvallva receptnek sem mondanám. Mióta Zorkával elkezdtük a hozzátáplálást – és azóta ugyanazt eszi, mint mi, felnőttek – , igyekszem az édes ételekben a finomított répacukrot, édesítőszert valamilyen természetes cukorforrással kiváltani. Ilyen lehet például az alma, a banán vagy a datolya. Ez utóbbi bevezetését 9-10 hónapos kortól ajánlják a szakértők (forrás: https://manomenu.hu/hozzataplalas). Kislányunk első születésnapi tortáját házi készítésű datolyasziruppal/pasztával édesítettem. Ezt a pépet több receptemben is látni fogod a jövőben, ezért megosztom itt.
Fotó: Szandi
Hozzávalók:
- aszalt datolya*
- víz
- turmixgép vagy késes aprító
*Ügyelj arra, hogy natúr datolyát vásárolj, amit nem édesítettek glükóz sziruppal az aszalás során. Amennyiben aszalt helyett friss datolyát használsz, nem szükséges beáztatnod. Ez elég puha az egyneművé aprításhoz, csak egy kevéske folyadékot adj hozzá.
Elkészítés:
Első lépésként a datolyát kimagozom, ha egészben van (nagyon fontos: jártam már pórul azzal, hogy elfelejtettem ellenőrizni a magok meglétét). Felöntöm annyi forró vízzel, amennyi éppen ellepi. Ezután állni hagyom legalább fél óráig vagy még tovább. Végül az áztatott datolyát a lével együtt a turmixtartályba töltöm, és méz sűrűségű, homogén pasztává darálom.
A megfelelő állag attól is függ, mire szeretnéd használni a szirupot. Kávéba, teába, egyéb italokba jobb választás, ha hígabb. Süteményekbe, kekszekbe, zabkásába lehet sűrűbb (ehhez elegendő, ha aprítás előtt az áztatóvizet leszűröd egy külön edénybe, majd turmixolás közben folyamatosan adagolod hozzá).
Az így készült házi édesítőszert befőttesüvegbe töltöm. Hűtőben tárolom és néhány nap alatt felhasználom. Egy alkalommal kb. 15-25 szem datolyából állítok elő szirupot, a lenti képen előbbi változat látható.
Fotók: Szandi
* A bejegyzésen kívül, a főmenüben látható kiemelt kép a Canva.com program segítségével készült.
**A bejegyzésben elhelyezett képek a szerző (Kiss Alexandra) saját fotói.
2 Comments