Kókuszos répás muffin

Létezik egy istenien finom kókuszos répakuglóf recept, Kaldeneker György jóvoltából (itt: https://kaldeneker.hu/receptjeim/desszertek/99-kokuszos-repakuglof.html). Valamiért nálam a tipikus húsvéti desszertek kategóriájába sorolódott ez a sütemény – talán mert a nyuszika szereti a répát, anyukám és nagymamám pedig minden húsvétkor kókuszgolyót gyurmáz. Több alkalommal elkészítettem az eredeti változatot, majd a 160 grammos szénhidrátdiéta követése miatt átalakítottam teljes kiőrlésűvé és hozzáadott cukortól mentessé (itt-itt: https://irtoura.blog.hu/2017/04/16/kokuszos_repakuglof_605). Idén azt szerettem volna, hogy gluténmentes, vegán és bababarát is legyen. Kicsiben kísérleteztem, muffinkapszlira váltottam a kuglófformát. Az első próbálkozás csúfos kudarcot vallott: ízetlen, kívül égett, belül nyers.

Fotó: Szandi

Másodjára nem bíztam a véletlenre, segítségül hívtam Steiner Kristóf mindent vivő muffin receptjét (itt-itt-itt: http://kristofkonyhaja.hu/receptek/a-mindent-vivo-muffin–88) Ezt alakítottam úgy, hogy a végeredmény ízvilágában hasonlítson az eredeti kókuszos répakuglófra. Kicsit tömörebbre sikerült, ám mivel én nagyon elégedett voltam vele, valamint legfőbb kritikusaimnak, a páromnak és a lányomnak ízlett, ezért megosztom itt. A jövőben talán kifejlesztem a tökéletesített verziót, a jelenlegi körülményeink azonban nem engedik meg, hogy még több sütemény végezze a kukában. Az alapanyagokat grammban és “alternatív mértékegységben” egyaránt megadtam, hogy mindenki a saját szokásai szerint tudja használni. Egy bögre nálam (ahogy Kristófnál a csésze) 2,5 dl-et jelent.

Hozzávalók:
  • 1,5 bögre (175 g) GM zabliszt
  • 1 zacskó = 12 g GM sütőpor
  • fél citrom reszelt héja
  • késhegynyi vanília aroma
  • 1 bögre (60 g) kókuszreszelék
  • egy közepes méretű (65-70 g) sárgarépa
  • ¼ bögre folyékony kókuszolaj
  • 1 bögre (25 szem aszalt datolyából készült) sűrű házi datolyapaszta (recept: http://www.padlizsanapoggyaszban.hu/datolyaszirup-keszitese-otthon/)
  • 1 bögre (2,5 dl) víz

*A datolyapaszta helyettesíthető cukorral vagy édesítőszerrel. Kristóf 1 bögre cukrot használ az eredeti receptben.

Elkészítés:

Egy tálban összekevertem a lisztet a sütőporral, a kókuszreszelékkel és a fűszerekkel. Egy másik edénybe lereszeltem (sajtreszelőn) a sárgarépát, majd elkevertem a datolyapasztával, a kókuszolajjal és a vízzel. Apránként hozzákanalaztam a folyékony egyveleghez a lisztes keveréket. A sütéshez szilikonos, tojás alakú formákat használtam, így zsiradékra, sütőpapírra nem volt szükségem. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon (kb. 180°C), Kristóf ajánlásával megegyezően 22 percig sültek a kis csodák.

Az alábbi képeken láthatók az egyes munkafázisok:

Fotók: Szandi

Végigböngészted a weboldalon fellelhető ételleírásokat? További receptekért látogass el instagram ill. facebook oldalunkra. Az egyszerűbb, rövidebb útmutatókat közösségi média felületeinken tesszük közé.

* A bejegyzésen kívül, a főmenüben látható kiemelt kép a Canva.com program segítségével készült.
**A bejegyzésben elhelyezett képek a  szerző (Kiss Alexandra) saját fotói.

Szandi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük