Őszi hangulatú almás-sütőtökös torta

Régóta szerettem volna kikísérletezni egy saját sütőtökös pite receptet, ez a próbálkozásom is piteként indult. Ám miután a sütőben felejtettem a tésztát, és valószínűleg azelőtt is ehetetlen keménységű volt, hogy megégett volna, mérgemben összedobtam hozzá egy sütés nélküli, vegán, diós-zabpelyhes alapot. Lássuk!

 

Fotó: Szandi
 
Nyers-vegán alap hozzávalói:
  • 80 g dió
  • 100 g zabpehely
  • 5 szem datolya
Sütőtökös krém és almás réteg hozzávalói:
  • 4 kisebb alma (nálam 295 g)
  • fél sütőtök (420 g sütőtökpüré)
  • 4 dl kókusztej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 evőkanál negyedannyi ugyanannyi
  • 1 kk mézessütemény fűszerkeverék
  • 1 kk fahéj
  • 2 kk vaníliaaroma

 

Fotók: Szandi

 

Elkészítés:

Az elkészítést a rétegek sorrendjében (lentről felfelé építkezve) írom le, azonban érdemes elsőként bedobni a sütőbe a sütőtököt, közben felkockázni az almát és megfőzni.

Az alap hozzávalóit turmixgépben egyszerűen összekeverem, majd a kapcsos tortaforma (nálam 23 cm-es átmérőjű) aljára nyomkodom. Késes aprítóban ugyanígy elkészíthető. Ez alkalommal aszalt datolyát használtam, amit előtte forró vízzel leöntöttem, és a turmixolást ezzel a vízzel együtt végeztem. Amennyiben friss datolyából készítenéd a “tésztát”, pici víz hozzáadása szükséges lehet.

A 4 dl kókusztejből, az evőkanálnyi édesítőből és a vaníliás pudingporból a szokásos módon pudingot főzök. A sült sütőtököt közben megszabadítom a héjától, és a turmixkehelybe dobálom. Összeturmixolom, majd az elkészült puding felét hozzáadom a péphez.

A legfelső, almás réteghez az almákat megpucolom (kihagyható), a magjukat kivágom, kisebb kockákra vágom. Éppen csak annyi vizet öntök rá, amennyi ellepi. Jöhetnek a fűszerek: mézessütemény fűszerkeverék, fahéj, vanília. Az arányok ízlés szerint variálhatók. A mézessütemény fűszerkeverékből semmiképp sem ajánlok 1 kiskanálnyinál többet, inkább kevesebbet, mivel elég domináns lett az íze.Ez az összetevő akár teljes egészében mellőzhető.

Az almadarabkákat puhulásig főzöm. A tortaformában közben helyet kapott a nyers vegán alap, a sütőtökös krém. Most következzen a megfőzött vaníliás puding másik fele, erre pedig még dermedés előtt kanalazzuk rá az almákat. Így a vékony pudingréteg megmarad ugyan, az almák mégis beletapadnak, nem potyognak le a torta tetejéről. Ahhoz, hogy szépen szeletelhessük a süteményt – ahogy nekem NEM sikerült, egy éjszakán keresztül érdemes hűtőben pihentetni.

 

Fotók: Szandi

 

Ugye, nem volt bonyolult ez a recept? Sütőtök-alma-ősz/tél imádóknak kötelező az elkészítése. 🙂 Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

* A bejegyzésen kívül, a főmenüben látható kiemelt kép a Canva.com program segítségével, a szerző saját fotójával készült.
**A bejegyzésben elhelyezett képek a  szerző (Siket-Kiss Alexandra) saját fotói.

Szandi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük