Régóta szerettem volna kikísérletezni egy saját sütőtökös pite receptet, ez a próbálkozásom is piteként indult. Ám miután a sütőben felejtettem a tésztát, és valószínűleg azelőtt is ehetetlen keménységű volt, hogy megégett volna, mérgemben összedobtam hozzá egy sütés nélküli, vegán, diós-zabpelyhes alapot. Lássuk!
Fotó: Szandi
Nyers-vegán alap hozzávalói:
- 80 g dió
- 100 g zabpehely
- 5 szem datolya
Sütőtökös krém és almás réteg hozzávalói:
- 4 kisebb alma (nálam 295 g)
- fél sütőtök (420 g sütőtökpüré)
- 4 dl kókusztej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 1 evőkanál negyedannyi ugyanannyi
- 1 kk mézessütemény fűszerkeverék
- 1 kk fahéj
- 2 kk vaníliaaroma
Fotók: Szandi
Elkészítés:
Az elkészítést a rétegek sorrendjében (lentről felfelé építkezve) írom le, azonban érdemes elsőként bedobni a sütőbe a sütőtököt, közben felkockázni az almát és megfőzni.
Az alap hozzávalóit turmixgépben egyszerűen összekeverem, majd a kapcsos tortaforma (nálam 23 cm-es átmérőjű) aljára nyomkodom. Késes aprítóban ugyanígy elkészíthető. Ez alkalommal aszalt datolyát használtam, amit előtte forró vízzel leöntöttem, és a turmixolást ezzel a vízzel együtt végeztem. Amennyiben friss datolyából készítenéd a “tésztát”, pici víz hozzáadása szükséges lehet.
A 4 dl kókusztejből, az evőkanálnyi édesítőből és a vaníliás pudingporból a szokásos módon pudingot főzök. A sült sütőtököt közben megszabadítom a héjától, és a turmixkehelybe dobálom. Összeturmixolom, majd az elkészült puding felét hozzáadom a péphez.
A legfelső, almás réteghez az almákat megpucolom (kihagyható), a magjukat kivágom, kisebb kockákra vágom. Éppen csak annyi vizet öntök rá, amennyi ellepi. Jöhetnek a fűszerek: mézessütemény fűszerkeverék, fahéj, vanília. Az arányok ízlés szerint variálhatók. A mézessütemény fűszerkeverékből semmiképp sem ajánlok 1 kiskanálnyinál többet, inkább kevesebbet, mivel elég domináns lett az íze.Ez az összetevő akár teljes egészében mellőzhető.
Az almadarabkákat puhulásig főzöm. A tortaformában közben helyet kapott a nyers vegán alap, a sütőtökös krém. Most következzen a megfőzött vaníliás puding másik fele, erre pedig még dermedés előtt kanalazzuk rá az almákat. Így a vékony pudingréteg megmarad ugyan, az almák mégis beletapadnak, nem potyognak le a torta tetejéről. Ahhoz, hogy szépen szeletelhessük a süteményt – ahogy nekem NEM sikerült, egy éjszakán keresztül érdemes hűtőben pihentetni.
Fotók: Szandi
Ugye, nem volt bonyolult ez a recept? Sütőtök-alma-ősz/tél imádóknak kötelező az elkészítése. 🙂 Jó étvágyat kívánok hozzá!
* A bejegyzésen kívül, a főmenüben látható kiemelt kép a Canva.com program segítségével, a szerző saját fotójával készült.
**A bejegyzésben elhelyezett képek a szerző (Siket-Kiss Alexandra) saját fotói.